Dağların arasında heybetli bir köy: Sındı Köyü

Posted on 11/08/2011

1


Datça’dan Knidos istikametine giderken meşhur Hayıt Bükü, Ovabük, Palamut Bükü gibi gibi bükleri geçerken bir dağ köyü olan Sındı’nın tabelası beliriverir gözünüze. Burası heybetli dağların arasında son derece korunaklı bir dağ köyü değildir sadece. Kooperatifi sayesinde belki de şu an Datça’nın badem, zeytin ve bal üreticilerini bir araya getirmiş, kolektif bilincin yeşerdiği tek köyüdür. Bu köye girer girmez buranın diğerlerinden çok farklı olduğunu anlıyorsunuz.

Köyde ortalıkta dolanan pet sise, ıvır zıvır çöpleri hemen hemen yok gibi. Ayrıca köye girdiğiniz andan itibaren buraya hakim olmuş bir güler yüzlülük sizi sanki daha önce burada yasamışlık hissiyatı ile mutlu etmeye yetiyor. Kapı önlerinde badem kiran yaşlı kadın ve adamların güler yüzlülüğü, evlerin badanalarının yeniliği ve beyazlığı, kapıların mavisi, dağların heybeti, yeşilin tonları sizi buraya mıhlamak için yeterli değilse bir de köy kahvesine uğrayın.

Yaklaşık 20 yıldır köy muhtarlığına ait olan köy kahvesi köyün ileri gelenlerinin toplandığı bir kütüphane adeta. Batak oyunu eşliğinde içilen çayların yanı sıra, kooperatifin hemen karşısında olması nedeniyle kooperatif başkanı Ömer Abi’nin de uğrak yeri. İşte burada hem batak oynanıp hem kooperatifçilik tartışılıyor. Bu yıl arıcılık 80% lerde, zeytinin rekoltesi düşük, bademin fiyatı şöyle gibi entelektüel sohbetlere kulak misafiri olabilirsiniz.

Zeytin ağaçlarının altına konmuş 3-5 adet tahta masada kâğıt oynayan erkekleri görünce, sakın hemen erkek egemenliğinden dem vurmayın. Bu köye kız başınıza mini şortunuzla girip, kahve eşliğinde bir de sigara yaktınız mı başka yerlerde karsılaşacağınız “sen ne yapıyorsun bakiim?” bakışları burada yanınıza sokulmaz. Hatta sigaranızla içmeniz için kahvenizi bile ısmarlayabilirler. Şanslı iseniz yan masadan 1 -2 kişi sandalyesini çekip yanınıza oturunca hikâyeleri dinlemeye başlarsınız.

Bizden söylemesi. Gidin Görün. Bir Türk kahvesi eşliğinde köyün ileri gelenleriyle koyu bir sohbete dalın, hatta batak bile oynayın. Yalnız kahvenin karsısında, eskiden ilkokul binası olan “Kooperatif”e uğrayıp badem, polen ve bal almayı ihmal etmeyin. Ömer Abi’nin de gönlü olsun!

Posted in: Ege & Akdeniz